Przepis: Muszle makaronowe ze szpinakiem
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Muszle makaronowe ze szpinakiem?
Świeży szpinak opłukać, usunąć ogonki, dusić do miękkości. Mrożony rozmrozić, dusić do chwili, aż wyparuje cała woda.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku przed końcem duszenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do szpinaku, gdy nieco przestygnie.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Delikatnie odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.
Camembert (lub brie) pokroić w kostkę.
Każdą muszlę napełnić farszem szpinakowym, układać na natłuszczonej formie do zapiekania. Obłożyć wiórkami masła i kostkami sera pleśniowego.
Zapiekać ok 10 minut w temperaturze 180 stopni C.