Przepis: Nadziewana pieczeń z indyka
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz
Jak przyrządzić Nadziewana pieczeń z indyka?
Pierś umyć w zimnej wodzie, osuszyć i włożyć do dużej torebki do mrożonek.
Dodać olej, sok z cytryny oraz przyprawy i włożyć na noc do lodówki.
Wyjąć, osuszyć i naciąć tak, aby powstał duży plaster. Posypać pieprzem i solą.
Pory umyć, przeciąć wzdłuż na pół i zalać osolonym wrzątkiem na 3 minuty.
Osuszyć i wraz z plastrami szynki i posiekanymi orzechami ułożyć na mięsie.
Mięso ściśle zrolować i związać nitką.
Ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem i piec w temperaturze 200°C około półtorej godziny.
Od czasu do czasu obrócić i podlać marynatą.
Mięso przed pokrojeniem zawinąć na 10-15 minut w folię aluminiową.