Przepis: Naleśniki sezamowe z papryką
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Naleśniki sezamowe z papryką?
Strąki papryki, cebulę oraz ząbek czosnku oczyścić i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki margaryny i, mieszając, smażyć warzywa, aż będą miękkie.
Doprawić solą oraz pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce.
Wymieszać mąkę, jajko, szczyptę soli i wlać tyle wody, by powstało dosyć rzadkie ciasto naleśnikowe.
Zmiksować składniki i odstawić na kilkanaście minut.
Na tarce jarzynowej utrzeć ser i dodać razem z sezamem do ciasta (część ziaren sezamowych zachować do dekoracji potrawy).
Wymieszać ciasto, potem na patelni teflonowej usmażyć bez tłuszczu 4 naleśniki.
Na każdym ułożyć trochę warzyw, złożyć na pół, posypać sezamem i udekorować natką.
Naleśniki będą bardziej sycące, gdy do duszonych warzyw dodasz pokrojoną, usmażoną pierś kurczaka, kawałek piersi indyka lub cielęciny}