Przepis: NALEWKA
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić NALEWKA?
Świeżo zerwane kwiaty arniki górskiej włożyć do słoja i zalać wódką, tak aby wszystkie kwiaty były przykryte.
Przez trzy tygodnie trzymać w słonecznym miejscu. Przelać po przefiltrowaniu przez bibułę filtracyjną do butelek i szczelnie zakorkować. Odstawić na miesiąc.
DZIAŁANIE:
Jest ona pomocna w osłabieniu mięśnia sercowego, chorobie wieńcowej, a także żylakach odbytu (hemoroidach).
W razie biegunki podawać kilkanaście kropli na kostce cukru.
Dobrze służy jako płyn do płukania w razie bólu gardła i zębów, a także w stanach zapalnych jamy ustnej i dziąseł.
DAWKOWANIE:
pić 3 razy dziennie 1 łyżkę stołową.
Zewnętrznie używa się do okładów: 30 – 40 kropli nalewki na 1/2 litra przegotowanej ciepłej wody.
Przepis z książki „Ziołolecznictwo – poradnik dla lekarzy” wydawnictwa PZWL W-wa z 1980 r.