Jak przyrządzić Orzechowy placek wielkanocny?

Przepis: Orzechowy placek wielkanocny

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Orzechowy placek wielkanocny?

Posiekać przesianą mąkę ze schłodzonym masłem i cukrem pudrem.

Dodać żółtka, 10 dag obranych i zmielonych orzechów lub migdałów, zagnieść ciasto.

Schłodzić je, ułożyć w tortownicy, wstawić do rozgrzanego piekarnika, upiec na złoto w temp. 200°C, i lekko przestudzić.

Ciasto skropić alkoholem zmieszanym z 1 łyżką wody i cukrem do smaku.

Na patelnię wysypać cukier kryształ, skropić łyżeczką wody, a kiedy zacznie się rozpuszczać, wrzucić resztę rozdrobnionych orzechów lub migdałów, chwilę posmażyć.

Przełożyć na upieczony placek, wyrównać wierzch.

Polać rozpuszczoną czekoladą lub kremem toffi.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556