Przepis: Pain au levain
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 10min.
Czas przygotowania: 80 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Jak przyrządzić Pain au levain?
Mąkę żytnią, pszenną, zakwas i wodę wymieszać ze sobą.
Powstały zaczyn odstawić na co najmniej 12h.
Mąkę żytnią i pszenną wymieszać z wodą i odstawić na 20-60 minut.
Dodać sól i zaczyn. Ciasto miksować, aż będzie elastyczne, gładkie, jakby lekkie – od tego momentu miksować jeszcze 2 minuty – jeśli się za bardzo klei można dodać 1-2 łyżki mąki. Ciasto obsypać mąką z każdej strony.
Miskę wyłożyć ręcznikiem i posypać dno mąką. Ułożyć ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na 1,5h.
Po tym czasie, ciasto lekko odgazować i złożyć nabierając trochę powietrza do środka. Odstawić do wyrastania na kolejną godzinę. Znów odgazować i odstawić jeszcze na ok. 30 minut.
Przygotować koszyk do wyrastania albo jakieś naczynie, którego chleb ma nabrać kształt. U mnie podłużny koszyk wiklinowy na pieczywo 😉 Jeśli mamy profesjonalny koszyk do wyrastania to wystarczy posypać mąką i włożyć do środka. W przypadku innych naczyń należy wyłożyć ręcznikiem kuchennym i posypać mąką. Włożyć bochenek do środka, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2.5h – 3h.
Blaszkę albo naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika. Nagrzać piekarnik do 220 stopnic przez co najmniej 20 minut. Chleb wyciągnąć z koszyka/naczynia , ponacinać i włożyć do piekarnika – uważać, ponieważ blaszka albo inne naczynie są bardzo gorące!
Chleb pieczemy przez 40-45 minut. U mnie 50 minut, ale dlatego, że byłam lekko zabiegana.