Przepis: Pasztet ziemniaczany z pieczarkami i wędzoną rybą
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Pasztet ziemniaczany z pieczarkami i wędzoną rybą?
Przygotować formę:
wysmarować ją tłuszczem i wysypać tartą bułką.
Świeżo ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować, utrzeć z łyżką masła i z mlekiem.
Gdy masa nieco przestygnie, dodać jajka i jeszcze raz razem utrzeć, przyprawić solą, Jarzynką i odrobiną pieprzu. połowę masy wyłożyć do formy, równo rozsmarować.
Na tej warstwie ziemniaków rozsypać drobno posiekane mięso ryby i podsmażone na łyżce tłuszczu pieczarki.
Przykryć resztą masy, wygładzić powierzchnię nożem maczanym w tłuszczu, posypać tartym serem, skropić roztopionym masłem i wstawić do gorącego piekarnika (190 stopni C).
Piec do zrumienienia.
Gotowy pasztet wyłożyć na półmisek, posypać zieleniną. Podawać z surówką.