Przepis: Pieczeń z indyka
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Pieczeń z indyka?
Cebule pokroić w ćwiartki. Piersi oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć ze wszystkich stron na oleju, dodać cebulę poddusić, piec godzinę w 200st, co 15 minut podlewać bulionem. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać ciepłe mleko, 2 łyżki masła i gałkę, ugnieść. Fasolkę dusić w niewielkiej ilości osolonej wody pod przykryciem przez 15 minut. Następnie przesmażyć z resztą masła i posiekaną natką pietruszki. Musztardę wymieszać z miodem i curry, dodać pokrojony w kostkę boczek, po 40 minutach pieczenia tą mieszanką posmarować pierś. Pieczeń wyjąć, odstawić na 10 minut. Sos pieczeniowy zagotować, doprawić solą i pieprzem, gotować 5 minut. Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na półmisku z fasolką i sosem. Podawać z piure ziemniaczanym.