Przepis: Piernik z piwem
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Jak przyrządzić Piernik z piwem?
W rondelku zrumienić 2 łyżki cukru, zalać piwem, dodać miód, pozostały cukier i zagotować, następnie dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka, połowę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać połowę przygotowanej, wystudzonej masy. Starannie wymieszać.
Połączyć z resztą masy i mąką, a na końcu dodać pianę ubitą z białek.
Przelać ciasto do keksówki i piec 50 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.