Przepis: Pierogi Leniwe
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Pierogi Leniwe?
Ser zemleć w maszynce. Jaja wybić do miseczki.Mąkę przesiać. Do masy serowej dodać jaja i mąkę (pozostawiając 3 łyżki do posypywania). Zarobić ciasto nożem. Zagnieść. Na stolnicy podsypanej mąką formować z ciasta wałki, spłaszczyć nożem do szerokości 2-3 cm.
Kroić „pierogi” kwadratowe lub w kształcie rombów. Uformowane „pierogi” gotować, wkładając do wrzącej, osolonej wody. Po zawrzeniu gotować kilka minut pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową.
„Pierogi” można posypać zrumienioną na suchej patelni bułką tartą i polewać masłem.