Przepis: Pierogi z chudym mięsem
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Pierogi z chudym mięsem?
Surową, chudą szynkę gotujemy ok 1,5h.
W 0,5l wrzącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową, dodajemy marchew i gotujemy na małym ogniu aż będzie miękka.
Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy maszynką, dodając marchew (można też dodać 1 pietruszkę).
Cebulkę szatkujemy i dusimy na oliwie (lub maśle). Dodajemy do farszu mięsnego, mieszamy. Do farszu dolewamy trochę rosołu i doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem. Rosołu dodajemy tyle by masa odpowiadała nam smakiem, nie może być za rzadka. Dzięki niemu farsz nie jest taki suchy (przecież prawie nie ma w nim tłuszczu).
Podczas mielenia można dodać również inne mięso do smaku, np plasterki jakiejś wędzonki, szynki czy kawałek boczku bez tłuszczu.
Pierogi przygotowujemy z ciasta podanego przeze mnie:
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/ciasto_na_pierogi_10/
Farszu wystarczyło mi na ok 60 pierogów.