Przepis: Pizza – calzone
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Pizza – calzone?
Do miski dać letnią wodę i rozpuścić w niej cukier, a następnie drożdże. Przykryć miskę i odstawić do zlewu napełnionego ciepłą wodą na 10 minut. Stopić masełko.
Do drożdżowego zaczynu dodać lekko schłodzone, stopione masło, a następnie przez sitko przesiać mąkę i wsypać sól. Zagniatać ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i od miski, po około 5 – 10 minutach, przykryć miskę i ponownie włożyć ją do zlewu z ciepłą wodą.
Sos do smarowania pizzy:
Czosnek przecisnąć przez praskę i zrumienić na oleju. Gdy nabierze złocistego koloru dodać przecier i smażyć ok 2 min mieszając. Dolać tyle wody, aby sos miał konsystencję gęstej śmietany.
Nasmarować blaszkę olejem i posypać mąką. Po 15 minutach wyjąć wyrośnięte ciasto i 1/2 ułożyć na blasze. Oprószonymi w mące rękoma rozciągać ciasto. Pozostawić do wyrośniecia jeszcze 5 minut.
Nadzienie:
Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na 1 łyżce masła. Dać na ciasto. Pomidor i paprykę pokroić w kostkę, a cebulę w plastry lub półksiężyce. Wszystkie składniki dać na ciasto. Ser zetrzeć na tarce, 1/2 dać na pizzę.
Ciasto przykryć pozostałym krążkiem ciasta i skleić brzegi. Posypać serem. Piec w 220 stopniach ok. 20 minut.