Przepis: Pizza szpinakowa
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Pizza szpinakowa?
Ziemniaki gotujemy ok. 25min w posolonej wodzie. Następnie ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z mąką, jajkiem, 6-7 łyżeczkami oliwy i solą. Ugniatamy z tego ciasto. Szpinak myjemy i sparzamy w gorącej, posolonej wodzie. Następnie liście szpinaku wyciągamy i grubo siekamy. Cebulę i czosnek drobniutko siekamy i mieszamy ze szpinakiem i serem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wyklejamy ciastem ziemniaczanym. Robimy wysokie brzegi. Spód ciasta wielokrotnie nakłuwamy widelcem. I smarujemy delikatnie oliwą. Następnie równomiernie rozkładamy nadzienie szpinakowe i skrapiamy oliwą. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piecu ok. 45 minut.