Przepis: Placki z borówkami
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przyrządzić Placki z borówkami?
Borówki umyj i osusz. Oddziel żółtka od białek. Do miski włóż ser ricotta, żółtka, wlej mleko, dodaj szczyptę soli i utrzyj. Powoli dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu cukier, wszystko dokładnie zmiksuj. Białka ubij w oddzielnym naczyniu i przełóż do miski z masą serową. Na końcu dodaj borówki i delikatnie zmieszaj. Na patelni rozgrzej niedużą ilość masła i łyżką przełóż masę formując nieduże placuszki. Następnie smaż przez około minutę z każdej strony, aż będą złociste. Przełóż placuszki na talerz, ozdób borówkami i podawaj z syropem klonowym lub miodem.