Przepis: Pszenno-żytni chleb
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Pszenno-żytni chleb?
Zrobić rozczyn z drożdży, mąki pszennej, wody i miodu. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godz. Gdy wyrośnie dodać mąkę żytnią, olej, sól (można dodać łyżeczkę kminku). Zagnieść luźne ciasto i wyrabiać aż będzie jednolite i miękkie i będzie odchodziło od ręki. Dajemy do foremki. Nakłuwamy wierzch widelcem, wtedy będzie pulchniejszy. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok godz. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni pieczemy ok 40 min. . Chleb jest dobrze upieczony gdy przy pukaniu wydaje głuchy dźwięk.