Przepis: Ptysie z budyniem w czekoladzie
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Ptysie z budyniem w czekoladzie?
1. Wodę z dodatkiem masła doprowadzamy do wrzenia. Następnie nie zdejmując z ognia, wsypujemy do garnka mąkę i energicznie mieszamy tak aby masa była jednolita. Pozostawiamy na ok 30 minut do ostygnięcia. Następnie najlepiej używając miksera , dodawać stopniowo do ciasta jajka. Miksować całość ok 2 minut. Rękawem lub łyżką nakładać na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem. Piec ok 15 minut w temp 180 stopni, następnie zmniejszyć temp do 100 stopni i piec 10 minut.
2. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu (można zrobić troszkę gęstszy dając mniej mleka). Do budyniu dodajemy rodzynki.
3. Jeszcze ciepłe ptysie przekrawamy na pół. Nakładamy i łyżkę budyniu.
4. Mleko wraz z masłem zagotować, dodać kakao oraz cukier puder. Mieszamy tak aby zniknęły grudki. 5. Połówki ptysi smarujemy czekoladą i przykrywamy te z budyniem.
Smacznego:)