Przepis: Pyszna babka cytrynowa
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas pieczenia: 60 min.
Jak przyrządzić Pyszna babka cytrynowa?
Jedną cytrynę ugotować w małym garnku w wodzie (wody wlać tyle, żeby cytryna była cała zakryta). Gotować ją około 1godzinę (musi być miękka). Ostygniętą zmiksować i odstawić. Drugą cytrynę dokładnie wyszorować i krótko sparzyć we wrzątku. Potem osuszyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Miękką margarynę, cukier, jajka, żółtka, olej i szczyptę soli utrzeć na jednolitą masę. Cały czas miksując stopniowo dodawać na przemian przesiane mąki z proszkiem, zmiksowaną cytrynę i śmietanę. Na koniec ciasto wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym. Ciasto wylać do podłużnej, wąskiej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczone i ostygnięte ciasto posypać obficie cukrem pudrem.