Jak przyrządzić Pyszny makowiec?

Przepis: Pyszny makowiec

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 15min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 90 min.
Czas smażenia: 45 min.

Jak przyrządzić Pyszny makowiec?

Ciasto makowe:

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy resztę składników i sparzony i zmielony 2 razy mak. Na samym końcu dodajemy piane ubitą z białek. Dzielimy na pół i pieczemy 2 placki, na blaszce 25/36, przez 30 minut w 180 stopniach.

Biszkopt kakaowy:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy, ścieramy na dużej tarce, dusimy pod przykryciem około 45 minut następnie dodajemy galaretkę i cukier do smaku mieszamy do rozpuszczenia i ściągamy z gazu.

Masa żółtkowa:

Żółtka roztrzepujemy z mąkami w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami, do gotującego wlewamy żółtka, ciągle mieszamy, gotujemy aż do zgęstnienia. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem.

Przełożenie ciasta:

Ciasto makowe -połowa masy żółtkowej -biszkopt kakaowy -masa jabłkowa -reszta masy -ciasto makowe -polewa.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556