Jak przyrządzić Rolada biszkoptowa?

Przepis: Rolada biszkoptowa

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Rolada biszkoptowa?

Wyłożyć blachę papierem, cienko posmarować tłuszczem. Sporządzić ciasto biszkoptowe na zimno” Wybić jaja, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z częścią cukru (2/3 ilości), aż do uzyskania puszystej masy. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier stale ubijając. Oczyścić wałek z żółtek. Na żółtka nakładać partiami pianę i przesianą mąkę, delikatnie mieszać. Po wymieszaniu ciasto wyłożyć na blachę, rozprowadzić po całej powierzchni i piec na jasnozłoty kolor. Ciasto wyłożyć na blachę, równomiernie rozprowadzić na powierzchni blachy na grubość 1 cm. Piec w temperaturze ok. 200°C nie dopuszczając do wysuszenia brzegów. Upieczone ciasto wyjąć na stolnicę, zdjąć papier pergaminowy, zwinąć roladę i zawinąć w papier pergaminowy lub ściereczkę. Pozostawić do wystygnięcia. Zimny płat rozwinąć, posmarować marmoladą lub kremem, ponownie zwinąć, wykończyć polewą lub posypać cukrem pudrem.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556