Przepis: Róże lub faworki
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Róże lub faworki?
Mąkę przesiać, dodać śmietanę, żółtka, sól, wymieszać, a następnie wyrobić ciasto o gęstości ciasta kluskowego. Partiami wałkować na cienkie placki(jak najmniej podsypując mąką.
Na faworki:
ciasto kroić na paski 3cm x 15 cm, paski przekroić w środku na 5-6 cm, przewinąć jeden koniec.
Na róże:
wycinać z ciasta 3 różnej wielkości krążki, każdy krążek naciąć na brzegach w miarę równych odstępach, środek dużego krążka posmarować białkiem, ułożyć na nim średni krążek, posmarować środek białkiem i ułożyć mały krążek, środek róży docisnąć palcem aby zrobiło się wgłębienie(lepiej się będą „trzymać”przy smażeniu i w wgłębienie włożymy dżem).
Kłaść na rozgrzany tłuszcz, (róże najpierw płatkami w dół) smażyć do zrumienienia, z obu stron. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym,posypać cukrem pudrem, w każde wgłębienie róży włożyć dżem.