Jak przyrządzić Ryż z porem na cukinii?

Przepis: Ryż z porem na cukinii

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.

Jak przyrządzić Ryż z porem na cukinii?

Ryż ugotować według instrukcji. Por pokroić i zalać wrzątkiem. Zostawić na chwilę, a następnie podsmażyć – beztłuszczowo, albo z niewielką ilością oliwy z oliwek.

4 łyżeczki jogurtu wymieszać z sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, maggi, imbirem, odrobiną (dosłownie) papryczki chilli i pieprzem ziołowym.

Cukinię pokroić w talarki o podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Można doprawić pieprzem.

Krem z papryki: paprykę pokroić, dodać pieprz ziołowy albo zwykły, czosnek również przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczkę słonecznika, 1 łyżeczkę jogurtu naturalnego, dosolić delikatnie.

Wszystko zmiksować blenderem – nie musi być idealnie gładka masa.

Krem wyłożyć na patelnię i chwilę podgotować, zbędna woda wyparuje – dosłownie 2 minuty.

Ugotowany ryż wymieszać z porem, kurkumą i sosem jogurtowym.

Jeśli wyjdzie mało „maziste” dodać jeszcze trochę jogurtu.

Talarki cukinii ułożyć na talerzu – w formie kółka. Na to dodać ryż – dość obficie. Plasterek sera – według upodobania.

Na wierzch znowu cukinia. Teraz sos paprykowy, posypać pozostałymi ziarnami słonecznika.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556