Przepis: Ryż z porem na cukinii
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Jak przyrządzić Ryż z porem na cukinii?
Ryż ugotować według instrukcji. Por pokroić i zalać wrzątkiem. Zostawić na chwilę, a następnie podsmażyć – beztłuszczowo, albo z niewielką ilością oliwy z oliwek.
4 łyżeczki jogurtu wymieszać z sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, maggi, imbirem, odrobiną (dosłownie) papryczki chilli i pieprzem ziołowym.
Cukinię pokroić w talarki o podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Można doprawić pieprzem.
Krem z papryki: paprykę pokroić, dodać pieprz ziołowy albo zwykły, czosnek również przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczkę słonecznika, 1 łyżeczkę jogurtu naturalnego, dosolić delikatnie.
Wszystko zmiksować blenderem – nie musi być idealnie gładka masa.
Krem wyłożyć na patelnię i chwilę podgotować, zbędna woda wyparuje – dosłownie 2 minuty.
Ugotowany ryż wymieszać z porem, kurkumą i sosem jogurtowym.
Jeśli wyjdzie mało „maziste” dodać jeszcze trochę jogurtu.
Talarki cukinii ułożyć na talerzu – w formie kółka. Na to dodać ryż – dość obficie. Plasterek sera – według upodobania.
Na wierzch znowu cukinia. Teraz sos paprykowy, posypać pozostałymi ziarnami słonecznika.