Przepis: Ryż zapiekany z jabłkami fit
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Ryż zapiekany z jabłkami fit?
Ugotować ryż, na sypko (biorąc pół na pół mleko i wodę), wymieszać z cukrem i wanilią.
Podzielić ryż na 3 porcje.
Jabłka obrać podzielić na ćwiartki lub połówki ( w zależności od wielkości jabłek) wykroić gniazda nasienne i poszatkować.
Rondel wysmarować masłem, ułożyć warstwę ryżu, ugnieść, przykryć połową jabłek,, położyć ryż itd. (ostatnią warstwę musi stanowić ryż).
Pozostałe masło rozsmarować na powierzchni ryżu i zapiec potrawę w piekarniku.
Wyjęty z formy ryż podawać na okrągłym półmisku, oddzielnie a syrop z malin, truskawek lub konfiturę oddzielnie.