Przepis: Ryż ze śliwkami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Ryż ze śliwkami?
Umyty ryż wsypać do wrzącej wody, dodać 2 dag masła a po kilku minutach wlać mleko i ugotować. /można też po zagotowaniu garnek zawinąć w gazetę i koc i odstawić na kilka godzin/.
Śliwki umyć, wyjąć pestki. Tortownicę posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, na nim ułożyć śliwki, posypać cukrem, przykryć pozostałym ryżem i wyrównać powierzchnię. Wierzch zapiekanki polać śmietaną i posypać cynamonem.
Jak to ma być dla dzieci, to proponuję użyć więcej cukru np. posypać śmietanę jeszcze 2 łyżkami cukru. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika na 20 minut w tem. 180 stopni. Zapiekankę można podawać na gorąco jak i na zimno. Smacznego!