Przepis: Sałata faszerowana
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Sałata faszerowana?
Nadzienie:
– masło ucierać łyżką, dodając po jednym żółtku.
Ubić pianę i wsypać do tego tartą bułkę.
Ryż albo kaszę wymyte w gorącej wodzie i ugotowane na sypko wymieszać z żółtkami i pianą, dodawszy dużo siekanej zieleniny i posiekane grzybki (osobno ugotowane), soli do smaku.
Sałatę opłukać starannie, nadziewkę wkładać pomiędzy liście rozwartej główki.
Ułożyć sałatę w rynience głąbami na dół, zalać bulionem i gotować do miękkości.
Dodać zasmażkę, zagotować, posypać zieleniną i podawać z przysmażonymi ziemniakami lub makaronem.