Jak przyrządzić Sałatka z ryżem – królewska?

Przepis: Sałatka z ryżem – królewska

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Sałatka z ryżem – królewska?

1 Ryż ugotować w torebkach w wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, kostki bulionowej i 1 łyżeczki soli ok. 12-15 min., torebki wyjąć, osączyć.

Wysypać z torebek na dużą miskę i rozmieszać widelcem, aby się nie posklejał, wystudzić.

2 Piersi umyć, osuszyć, przekroić w poziomie, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano na oleju z obydwu stron, podlać 1/4 szkl. wody i dusić na małym ogniu przez 15 min., aby mięso było miękkie, a płyn odparował – wystudzić, pokroić w kostkę.

3 Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić ją do zagotowanej zalewy z ogórków konserwowych na 1-2 min. (jest to dobry sposób na smakowitą cebulę także do innych sałatek), odcedzić i wystudzić.

4 Paprykę, ogórki i odsączonego ananasa pokroić w kostkę

5 Odsączyć seler konserwowy i kukurydzę

6 Zieleninę pokroić

Wszystkie składniki sałatki połączyć razem, dodać majonez, musztardę, sok z zalewy ananasowej oraz sól i pieprz, zieleninę. Wymieszać, doprawić i zostawić na kilka godzin do schłodzenia. Jest to duża porcja smacznej sałatki na różne okazje. Gorąco polecam.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556