Przepis: Sałatka z ryżem – królewska
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Sałatka z ryżem – królewska?
1 Ryż ugotować w torebkach w wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, kostki bulionowej i 1 łyżeczki soli ok. 12-15 min., torebki wyjąć, osączyć.
Wysypać z torebek na dużą miskę i rozmieszać widelcem, aby się nie posklejał, wystudzić.
2 Piersi umyć, osuszyć, przekroić w poziomie, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano na oleju z obydwu stron, podlać 1/4 szkl. wody i dusić na małym ogniu przez 15 min., aby mięso było miękkie, a płyn odparował – wystudzić, pokroić w kostkę.
3 Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić ją do zagotowanej zalewy z ogórków konserwowych na 1-2 min. (jest to dobry sposób na smakowitą cebulę także do innych sałatek), odcedzić i wystudzić.
4 Paprykę, ogórki i odsączonego ananasa pokroić w kostkę
5 Odsączyć seler konserwowy i kukurydzę
6 Zieleninę pokroić
Wszystkie składniki sałatki połączyć razem, dodać majonez, musztardę, sok z zalewy ananasowej oraz sól i pieprz, zieleninę. Wymieszać, doprawić i zostawić na kilka godzin do schłodzenia. Jest to duża porcja smacznej sałatki na różne okazje. Gorąco polecam.