Przepis: Sałatka z szynką i pestkami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przyrządzić Sałatka z szynką i pestkami?
Kromki czerstwej bułki pokroić w małą kostkę, rozsypać na blaszce do pieczenia razem z pestkami słonecznika, dyni i sezamem. Skropić 2 łyżkami oleju i zapiec na 6 min w rozgrzanym piekarniku do 200 st. Odstaw do ostygnięcia. Przyrządź sos. Resztę oleju wymieszaj z olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawić pieprzem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Liście obu sałat opłukać, dokładnie osusz. Większe liście podgrzej na kawałki. Pomidory umyj i przekrój na połówki. Plasterki szynki zwiń w ruloniki. Sałatkę ułóż w salaterce. Dodaj pomidory i szynkę. Posyp grzankami i uprażonymi pestkami. Skrop przygotowanym sosem, lekko wymieszaj i podawaj/