Przepis: Schab w galarecie z sosem majonezowym
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Schab w galarecie z sosem majonezowym?
Zagotować w garnku litr wody.
Wrzucić listki laurowe, ziarenka pieprzu i jagody jałowca. Włożyć schab, gotować na bardzo małym ogniu ok. godziny.
Pokroić ogórki na plasterki.
Umyć natkę, oderwać listki od łodyżek.
Namoczyć żelatynę. Wyjąć mięso, wywar przestudzić. Rozpuścić w wywarze odciśniętą żelatynę.
Doprawić wywar octem i cukrem.
Pokroić schab na plasterki.
Ułożyć z plasterkami ogórka i pietruszką w naczyniu. Polać wywarem, wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Sos:
ugotować jajka na twardo, obrać, drobno posiekać. Obrać cebulę, pokroić w kostkę.
Umyć i posiekać natkę.
Wymieszać majonez z jogurtem.
Dodać jajka, cebulę i natkę, doprawić sos solą i pieprzem.