Jak przyrządzić Sernik na okolicznościową kolację?

Przepis: Sernik na okolicznościową kolację

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Sernik na okolicznościową kolację?

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i posiekać nożem.

Następnie wymieszać z cukrem, zrobić dołek, dodać żółtko lub pół jaja oraz łyżkę śmietany i zarobić ciasto ręką.

Gdy składniki połączą się, uformować z ciasta kulę i wynieść w chłodne miejsce na 1 godzinę, aby stężało (ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt długo).

Więcej niż połowę ciasta rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 1 cm, przenieść na brytfannę i podpiec na jasnozłoty kolor.

Ostudzić i rozsmarować na nim masę serową.

Pozostałe ciasto rozwałkować, pokrajać w paski szerokości 1 cm, ułożyć je w kratkę na masie serowej i posmarować rozmąconym jajem.

Upiec na złoty kolor, gorący placek posypać cukrem pudrem, ostudzić i pokroić w kwadraciki.

Masa serowa:

Ser zemleć w maszynce.

Rodzynki umyć i osuszyć, skórkę pomarańczową pokroić.

W misce utrzeć masło i połączyć z żółtkami (wbijając je po jednym), cukrem i wanilią.

Wlać kilka kropli olejku rumowego i pomarańczowego, a następnie dodawać stopniowo (po łyżce) ser.

Gdy uzyska się gładką masę, wymieszać ją z bakaliami i sztywno ubitą pianą.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556