Przepis: Sernik na spodzie z brzoskwiniami
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Sernik na spodzie z brzoskwiniami?
Ciasto: wyrobić wszystkie składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
25 dag masła
5 żółtek
3 łyżeczki proszku
Ciasto wyłożyć równo na blaszce.
Brzoskwinie kroimy na małe kawałki i odstawiamy na sitko.
Robimy masę serową:
ucieramy 6 żółtek z 25 dag masła, dodajemy 30 dag cukru,1 kg sera,2 budynie śmietankowe, mąkę ziemniaczaną, dodajemy kilka kropli olejku rumowego. Ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do sera, dokładamy brzoskwinie, delikatnie mieszamy.
Wylewamy masę serową na ciasto, pieczemy około 60 minut w 175 stopniach z termoobiegiem.