Przepis: Sok z parowanych buraków ćwikłowych
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Sok z parowanych buraków ćwikłowych?
Buraki ćwikłowe oczyszczamy, myjemy, płuczemy i obieramy ze skóry. Szatkujemy na wiórki (jak kapustę do kwaszenia).
Na 1 kg krajanki dajemy sól, mieszamy i odstawiamy.
Po 1-2 godzinach wstawiamy do parowara lub wstawić do garnka który umieścić w większym garnku napełnionym wodą.
Odparowujemy dopóki krajanka nie stanie się miękka po czym przepuszczamy przez praskę lub sokowirówkę.
Otrzymany sok odstawiamy, a do resztek dodajemy odrobinę wody, mieszamy i przecedzamy. Oba soki łączymy.
Kwasek cytrynowy rozpuszczamy w małej ilości soku i powstały roztwór wlewamy do pozostałego soku.
Jeśli nie mamy kwasu cytrynowego lub winowego, wówczas do 1 litra soku z buraków możemy dodać 0,5 litra soku z kwaśnych wiśni lub nie mniej niż 0,25 litra soku z żurawin.
Pasteryzujemy w 95 stopni C – 20 – 25 minut. po czym ochładzamy.