Przepis: Strucla Makowa
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Jak przyrządzić Strucla Makowa?
Drożdże zalać ciepłym mlekiem, wymieszać z łyżką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.następnie wlać do przesianej mąki, dodać miękkie masło, jajka utarte z cukrem i szczyptą soli.
Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce.
Umyty mak zalać wrzącym mlekiem, postawić na małym ogniu i podgrzewać 30 min. Osączyć i zemleć 3-4 razy. W rondlu rozpuścić masło, dodać miód, drobno utłuczoną laskę wanilii, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Wymieszać masę z żółtkami utartymi z cukrem, pianą ubitą z białek i alkoholem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 placki grubości 1,5 cm.
Rozsmarować na nich masę makową, zwinąć każdy wzdłuż dłuższego boku.
Ułożyć strucle w formach keksowych natłuszczonych i posypanych bułką i odstawić do wyrośnięcia.
Piec 50-60 min w temp 180 stopni C.
Gotowe ciasto polukrować.