Przepis: Suflet z jabłek na biszkoptowym spodzie
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Suflet z jabłek na biszkoptowym spodzie?
Żółtka utrzeć z cukrem w makutrze lub kamiennej misce. Pianę ubić, połączyć z utartymi żółtkami na przemian z mąką.
Masę przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy, upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, poszatkować, zasypać cukrem i dusić w rondelku, dodając kilka łyżek wody, goździki i cynamon.
Gdy masa uzyska gęstą konsystencję, dodać ją wrzącą do piany z białek i krótko ubijać (przedtem wyjąć goździki i cynamon).
Gotową masę ułożyć w piramidę na spodzie biszkoptowym, powierzchnię posypać otartą skórką cytrynową i cukrem pudrem, wstawić do piekarnika.
Zapieczony suflet podać na okrągłym półmisku.