Przepis: Surówka z porów z papryką
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przyrządzić Surówka z porów z papryką?
Olej utrzeć z dodatkiem soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną pietruszką.
Pory umyć bardzo dokładnie, aby pomiędzy liśćmi nie pozostały resztki ziemi.
Umyte pory osączyć i pokroić w słomkę, wymieszać z sosem.
Paprykę i jabłko umyć.
Paprykę oczyścić z nasion, opłukać, pokrajać w makaronik i dodać do porów.
Jabłko obrać, utrzeć na tarce z dużymi oczkami, wymieszać z surówką.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Można dodać nieco cukru.
Przygotowaną surówkę wyłożyć na salaterkę, ozdobić ćwiartkami marynowanych śliwek.