Przepis: Sushi po mojemu
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 25min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 25 min.
Jak przyrządzić Sushi po mojemu?
Ryż:
ryż przepłukujemy 3- 4 razy, aż woda straci mleczny kolor. po przepłukaniu wsypujemy ryż do garnka i dolewamy wodę. Zagotowujemy ryż z wodą i gotujemy 2 minuty, następnie zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy około 20 minut pod przykrywką. W małym garnuszku mieszamy ocet, cukier, sól, lekko podgrzewamy na małym ogniu aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia. Po 20 minutach wyłączamy gaz pod ryżem, wypuszczamy parę i trzymamy ryż pod przykryciem, jeszcze 10 minut. Ryż przesypujemy później do miski zalewamy mieszanką octową- niech stygnie.
Na algach rozkładamy wystudzony ryż- pomagam sobie wodą, ryż się klei- na to smaruję trochę majonezu kładę na środek ogórka, jajka- w paski, łososia lub paluszki krabowe i zawijam- pomagam sobie matą bambusową.
Rulon algi z wnętrzem kroją na 6 sztuk. Sushi podaję w wasabi i sosem sojowym.