Przepis: Świąteczne pierniczki
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Świąteczne pierniczki?
25 dag cukru rozpuścić na patelni na złoty kolor oraz dodać 1/2 szkl. Wody, margarynę i miód chwilę gotować, dokładnie wymieszać i wystudzić. Zimną masę wlać do dużej miski dodać kakao, przyprawy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Drugą część cukru utrzeć z jajkami i wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić, wierzch cienko posypać mąką. Ciasto pozostawić do następnego dnia. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki różnego kształtu. Piec w temp. 180 st. Ok. 8-10 min. Pierniczki udekorować według uznania. Pierniczki długo są mięciutkie. Z tej porcji wychodzi ok. 250 ciasteczek.