Przepis: Tarteletki z borówkami
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas pieczenia: 40 min.
Jak przyrządzić Tarteletki z borówkami?
Robimy ciasto. Masło i cukier puder miksujemy na jasną, puszystą masę. Wsypujemy mąkę i mielone migdały. Zmniejszamy obroty miksera i ucieramy dalej. Gdy masa będzie gładka, wbijamy jajko i ucieramy, aby połączyło się z resztą składników. Zawijamy ciasto w folię kuchenną i wkładamy na 40 minut do lodówki. Robimy nadzienie: wszystkie składniki (oprócz borówek) dokładnie ubijamy. Do powstałej masy dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm, wykrawamy kółka o średnicy 9 cm. Kółkami wyklejamy formy na tarteletki. Pieczemy 7 – 10 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie nadziewamy borówkowym nadzieniem i pieczemy 20 – 30 minut, aż wierzch się przyrumieni.