Przepis: Tort bakaliowo-owocowy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Tort bakaliowo-owocowy?
Ciasta ubić po kolei.
Upiec w 180st. (bez termoobiegu)
Wykonanie kremu:
Żółtka ubić z cukrem i wanilią, rozprowadzić wrzącym mlekiem,gotować intensywnie mieszając na wolnym ogniu parę minut, przykrywamy folią – aby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. (ja budyń gotuje w przeddzień).
Ucieramy masło na puch dodając po trochę budyniu. Masę dzielimy na 3 części do 1 dodajemy kakao
do 2 osączone na sitku i pokrojone mandarynki do 3 brzoskwinie – również odsączone i pokrojone.
Tort składamy tak:
1.jasne ciasto+krem mandarynkowy+ciasto orzechowe+krem kakaowy+ciasto kokosowe i krem brzoskwiniowy. Przykrywamy ciastem kakaowym. Wierzch ciasta smarujemy cienko jasnym kremem i dekorujemy owocami.
Ciasto jest pracochłonne ale – smak rekompensuje trud.