Przepis: Tort czekoladowy z mango
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Tort czekoladowy z mango?
Do miski wsypać kakao, stopniowo dolewać wrzącą wodę, mieszać aż powstanie gładka masa. W misce utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę. Wlać masę kakaową i wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy ok 23cm i piec ok 1h w temp 160st. Odsączyć mango (kilka całych odłożyć) i zmiksować w malakserze na gładką masę.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z 3 łyżeczkami soku z mango i dolać do masy. Przelać do rondelka i gotować na małym ogniu. Mieszać aż zgęstnieje. Pokroić pozostałe mango na małe kawałki.
Ubić śmietanę i przełożyć nią i kawałkami mango przekrojone ciasto. Posmarować nią także boki. Boki udekorować startą czekoladą. Na wierzch wyłożyć masę z mango.