Jak przyrządzić Tort makowy na święta?

Przepis: Tort makowy na święta

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Tort makowy na święta?

Ciasto makowe:

Mak sparzyć na małym ogniu, mieszając aż do momentu zagotowania, a następnie wylać na sitko, odsączyć i dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać porcjami mak. Ucierać.

Dodać proszek do pieczenia, olejek, bułkę tartą, ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 30cm.

Piec w temp. 200*C przez 40-50 min.

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodawać kisiel oraz proszek do pieczenia, ciągle ucierając. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 30cm. Piec w temp. 180*C przez ok. 30min.

Krem:

Jajka ubić z cukrem, wlać gorące mleko, pozostawić na małym ogniu cięgle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, aż będzie gęste jak budyń. Następnie ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kawę, ucierając.

Wykonanie:

Makowiec przekroić wzdłuż, nasączyć 3/4 szkl. przegotowanej wody wymieszanej z sokiem z cytryny, cukrem i alkoholem. Biszkopt również nasączyć. Na jedną część ciasta makowego wyłożyć krem z kawą. Przykryć biszkoptem, wyłożyć drugi krem, przykryć ciastem makowym i polać polewą.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556