Przepis: Tort tiramisu na imieniny
Ile porcji: 9
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz
Jak przyrządzić Tort tiramisu na imieniny?
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180stopni. Natłuść dwie okrągłe formy o średnicy 23cm i wyłóż ja papierem do pieczenia. Jajka ubij w średniej wielkości misce ręcznie lub za pomocą miksera i stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukier puder, cały czas ubijając aż się rozpuści.
2. Do masy jajecznej delikatnie wmieszaj mąkę pszenną kukurydzianą i proszek do pieczenia. Powstałe ciasto podziel na dwie formy. Wstaw je do piekarnika na 25minut i piecz aż będzie złotobrązowe. Następnie wyłóż je do ostygnięcia (spodem do góry) na metalową kratkę.
3. Wsyp kawę do małej miski z żaroodpornego szkła i wlej wrzątek, wino oraz likier a następnie całość ostudź. W małej miseczce ubij na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. przenieść całość do większej miski i dodaj mascarpone oraz 175ml mieszanki kawowej (jeśli nie dostaniesz mascarpone zastąp go zwykłym serkiem naturalnym.
4. upieczone blaty przekrój poziomo na dwie części. Każdą z nich nasącz pozostałą mieszanką kawową a następne posmaruj łyżką serowego kremu. Układaj aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem.
5. Resztę kremu posmaruj boki i wierzch tortu.
W krem wciśnij migdały. Tak przygotowany tort wystarczy już tylko schłodzić przed podaniem.