Jak przyrządzić Tort truskawkowo-śmietankowy?

Przepis: Tort truskawkowo-śmietankowy

Ile porcji: 16

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 40 min.

Jak przyrządzić Tort truskawkowo-śmietankowy?

Ciasto: jaja ubić z wodą na puszystą masę, cukier zmieszać z cukrem waniliowym i powoli wsypywać do masy. Ubijać jeszcze dwie minuty. Zmieszać mąki i proszek do pieczenia, podzielić na pół. Jedną część dodać do masy jajecznej i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach, potem drugą. Ciasto przełożyć do nasmarowanej margaryną i wyłożonej papierem formy. Piec w 180-190st. Krem waniliowy: mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlać rozmącony budyń i cały czas mieszając ponownie zagotować, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem, połączyć z budyniem, uważać, by masa się nie zważyła. Krem śmietankowy: żelatynę zalać wodą i pozostawić na 10 minut, by napęczniała. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, by się całkowicie rozpuściła. Śmietankę ubić i cały czas ubijając, dodawać żelatynę. Dodać przesiany i wymieszany z cukrem waniliowym cukier puder, zamieszać. Biszkopt przekroić na pół, na dolny krążek nałożyć krem waniliowy, połówki truskawek, krem śmietankowy i nakryć drugim krążkiem, docisnąć. Wierzch równomiernie posmarować pozostałym kremem śmietankowym i udekorować truskawkami i połówkami migdałów.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556