Przepis: Tort z brzoskwinią
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas pieczenia: 40 min.
Jak przyrządzić Tort z brzoskwinią?
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i proszek wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy.
Piec w temperaturze 160 – 170 st C około 30 – 40 minut.
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Pokrojone w drobną kostkę, odsączone z zalewy brzoskwinie wymieszać z kremem.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Nasączyć sokiem z puszki. Kolejno smarować masą śmietanową i składać.
Na końcu resztą śmietany obsmarować tort, obsypać pokruszonymi herbatnikami i udekorować dowolnie.