Przepis: Uszka
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Uszka?
Grzyby namoczyć, ugotować, odcisnąć i zmielić. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć, wymieszać z grzybami, bułką tartą i żółtkiem, doprawić do smaku.
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, zarobić ciasto nożem, dolewając strumieniem wodę, a następnie starannie wyrobić ręką.
Ciasto podzielić na części, cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty, nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi, a następnie przeciwległe końce jak na zdjęciu.
Wrzucić uszka na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu.
Kiedy zaczną wypływać na wierzch, wyjąć, osączyć z wody, przełożyć do naczynia.
Doskonałe do barszczu czerwonego, idealne na Wigilię.