Przepis: Warkocz drozdżowy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Warkocz drozdżowy?
Łyżkę cukru wymieszać z 2-3 łyżkami lekko
podgrzanego mleka.
Wkruszyć drożdże, rozpuścić.
Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić małe zagłębienie.
Wlać drożdże, przysypać mąką.
Odstawić pod przykryciem na 5 minut w ciepłe miejsce.
Do zaczynu dodać pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, masło, rum, sól oraz otartą
skórkę z cytryny.
Składniki wyrobić mikserem na gładkie, jednolite ciasto.
Przykryć, odstawić na kolejne 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, z każdej uformować wałeczek.
Upleść warkocz, posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać cukrem kryształem.
Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.