Przepis: Zabielana zupa cebulowa na rosole i winie
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Jak przyrządzić Zabielana zupa cebulowa na rosole i winie?
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i drobno posiekać, na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli i dodać czosnek. W osobnym naczyniu zagotować bulion i jak zawrze dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotować ok. 10 minut. Do cebuli i czosnku wlać wino i gotować aż połowa wina się zredukuje. Zawartość patelni dodać do zupy. Dodać śmietanę, suszony tymianek, oregano oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość posypać pietruszką.