Przepis: Zaparzane układańce
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Zaparzane układańce?
Masło zagotować wodą, łyżeczką soli i szczyptą cukru. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać nie zdejmując z ognia, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów rondla. Do ostudzonego ciasta wlewać stopniowo jajka i mieszać aż jajka dokładnie połączą się z ciastem. Boczek i ser pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać dokładnie łyżką. Olej mocno rozgrzać w głębokim garnku. Z ciasta za pomocą dwóch łyżek formować owalne racuchy i kłaść je kolejno w rozgrzanym tłuszczu. Smażyć porcjami z obu stron na złoty kolor. Usmażone odkładać na papier do osączenia z tłuszczu.