Przepis: Zapiekanka warzywna fit
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przyrządzić Zapiekanka warzywna fit?
Soczewicę umyć i przez noc namoczyć. Następnego dnia soczewicę gotować przez 15min. W wodzie w której się moczyła. Cebulę pokroić, a por wzdłuż przepołowić. Następnie pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Cebulkę zeszklić na maśle, potem dodać por, marchew i 1/4 creme fraiche i na małym ogniu gotować przez 5 min. Pod przykryciem. Ser zetrzeć na grubych oczkach, a orzechy posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 210 stopni, soczewicę odsączyć, a potem z warzywami i połową sera wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostały creme fraiche i wymieszać z orzechami i resztą sera, następnie wyłożyć na soczewicę. Zapiekać przez 30min.