Składniki
- 300g makaronu penne
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400g pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 200g pieczarek
- 200ml passata pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylia
- 200g startego sera żółtego
Przygotowanie
- Na początek gotujemy makaron penne według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy, a cukinie, marchewki, pomidory, papryki i pieczarki kroimy w kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy aż zaczną się zeszklić.
- Następnie dodajemy cukinię i marchewkę, smażymy przez kilka minut aż warzywa zmiękną.
- Do patelni dodajemy pokrojone pomidory, papryki i pieczarki. Całość smażymy przez kolejne 10 minut.
- Dodajemy passatę pomidorową, sól, pieprz, cukier, oregano i bazylię. Całość dusimy jeszcze przez 15 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie, mieszankę warzywną łączymy z ugotowanym makaronem.
- Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem żółtym.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż ser się rozpuści i potrawa nabierze złocistego koloru.
- Gotowe! Smacznego!