Przepis: Zapiekanka z czosnkiem
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przyrządzić Zapiekanka z czosnkiem?
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na plasterki.
Obgotowujemy w osolonym wrzątku, by były półmiękkie.
Odlewamy wodę, lekko je osuszamy.
Kiełbasę i obraną cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku na kawałki. Rozdrobnione składniki obsmażamy na maśle i oleju.
Jajka mieszamy z śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Żółty ser trzemy na tarce.
Żaroodporne naczynie natłuszczamy olejem.
Dno wykładamy połową ziemniaków, polewamy kilkoma łyżkami masy jajecznej, posypujemy serem. Wyłożyć przesmażone składniki, polewamy masą, posypujemy serem. Przykrywamy resztą ziemniaków, masą jajeczną i pozostały ser i mieloną paprykę.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut.