Przepis: Zapiekany kalafior
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 60 min.
Jak przyrządzić Zapiekany kalafior?
Kalafiora umyć, ugotować w osolonej wodzie al dente.
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać dokładnie.
Doprawić do smaku solą, przyprawą do mięsa oraz pieprzem, jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Do kalafiora od spodu nałożyć mięso mielone w każde miejsce, czyli otwory kalafiora.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać kalafiora. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć kalafiora, wlać bulion warzywny.
Zapiekać w piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 230 stopni.